Povijest

          Nogometni klub "Hajduk" iz Hercegovca osnovan je 23. ožujka 1923. godine, a ime dobiva po uzoru na jedan od najvećih hrvatskih nogometnih klubova - splitski "Hajduk". Medu osnivačima su bili Nikola Jarebica, Zdravko Mijaković, Ljuban Jarebica, Josip Vojaček, Bogumil Vojaček, Stevo Domitrović, Petar Blažek, Pavao Blažek, Vilko Kulhavi, Mirko Belov, Hinko Jandera, Tonči Kaufer, Franjo Gregurić, Franjo Hanuška i Standa Krejsa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      

 

    Za prvog predsjednika izabran je Vaclav Petr, dok je klupska boja postala zeleno-bijela. Svoje prve utakmice Klub odigrava s klubovima iz Garešnice, Bjelovara, Pakraca, Lipika, Daruvara i Velikih Zdenaca. Od tih dana pa do danas "Hajduk" je bio glavni nositelj razvoja nogometa na ovim prostorima, a egzistirajući u tri države prolazio je kroz burnu prošlost i nikada u svojoj povijesti nije mijenjao ime.
          Obzirom da je povijest Kluba iznimno duga i bogata, nemoguće je sve uspjehe i zapažene rezultate sažeti u nekoliko redaka. U razdoblju od 1923-1941. godine "Hajduk" odigrava prijateljske utakmice s klubovima iz okolice, a najbolji igrači u to vrijeme su bili Rudi Klokočar, Vilko Kulhavi i Josip Vojaček.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

       Tijekom 50-tih godina dvadesetog stoljeća Klub se natječe u Južnoj zoni Bjelovarskog nogometnog podsaveza, a 1964. godine osvaja svoj prvi naslov prvaka u tadašnjoj Općinskoj ligi Bjelovar, te ulazi u Podsaveznu ligu Bjelovar, gdje se vrlo uspješno natječe sve do sezone 1968-1969. Tada zbog određenih neslaganja s Bjelovarskim nogometnim podsavezom "Hajduk" prelazi u Kutinski nogometni podsavez gdje se natječe punih šest godina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

   Od sezone 1974-1975. "Hajduk" se ponovo vraća u Bjelovarski nogometni podsavez i član je najkvalitetnije A lige tog Saveza. Tih godina "Hajduk" se natječe u konkurenciji s Bjelovarom, Česmom, Vrbovcem, Fenorom iz Nove Rače, Proleterom iz Garešničkog Brestovca, Garićem iz Garešnice, Mladosti iz Ždralova, Pitomačom i Graničarom iz Đurdevca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          Tijekom 1976. i 1977. godine juniorska momčad "Hajduka" osvaja dva uzastopna naslova prvaka, a 1977. godine postaje i pobjednik Kupa, te se u završnici Kupa sjeverne regije sastaje u Varaždinu s "Varteksom" (poraz 12:2). Od sezone 1977-1978. osniva se Međuopćinska nogometna liga Bjelovar-Garešnica u kojoj "Hajduk" bilježi prosječne rezultate, te zauzima mjesta u sredini prvenstvene ljestvice. U sezoni 1979-1980. u redovna natjecanja uključuje se i pionirska momčad, te u razdoblju 1981-1984. osvaja četiri naslova prvaka zaredom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        

  Svoje najteže dane "Hajduk" bilježi u sezoni 1984-1985. kada ispada iz tadašnje Meduopćinske nogometne lige ZO Bjelovar - grupa jug u Općinsku A ligu NSO Garešnica. Jedina svijetla točka i tada su juniori koji tijekom 1986. i 1987. godine osvajaju naslov prvaka, a u 1985, 1986 i 1988. godine postaju pobjednici Kupa.
          U sezoni 1987-1988. dolazi do nove reorganizacije natjecanja pa se "Hajduk" natječe u ZOL Daruvar-Garešnica-Pakrac, gdje 1990. godine osvaja drugo mjesto i plasman u višu Meduopćinsku nogometnu ligu ZO Bjelovar - grupa jug, u kojoj 1991. godine "Hajduk" osvaja svoj drugi naslov prvaka i plasman u višu Regionalnu nogometnu ligu Sjever.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        

 

     Godine 1991. u Hercegovcu po prvi puta gostuje jedna prvoligaška momčad i to NK "OSIJEK", predvođen Goranom Vlaovićem, Robertom Špeharom, Ivom Ergovićem i Nenadom Bjelicom. NK "OSIJEK" je ponovno gost u Hercegovcu i 1996. godine. Od tada po do danas u Hercegovcu su gostovali mnogi prvoligaški i drugoligaški klubovi sa seniorskim momčadima i momčadima mladih uzrasnih kategorija.
     Tijekom 90-ih i prvih godina 21. stoljeća posebno zapažene rezultate bilježe momčadi mladih uzrasnih kategorija "Hajduka". Tako su juniori prvaci 1993., 1995., 1997., 1999. i 2000. godine, pioniri 1992., 1993. i 2000. godine, a limači 2002. i 2004. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           Nakon dvogodišnjeg natjecanja u Regionalnoj nogometnoj ligi Sjever, od sezone 1993-1994. "Hajduk" se vraća u novoustrojenu Prvu županijsku nogometnu ligu Bjelovar, u kojoj se uspješno natječe svih ovih godina, te zauzima mjesta u samome vrhu te lige. Svoje najveće uspjehe seniorska momčad "Hajduka" bilježi 1999. i 2005. godine kada postaje finalist županijskog nogometnog Kupa, te ostvaruje plasman u završnicu Hrvatskog nogometnog kupa za sezone 1999-2000. i 2005-2006. među 48 najboljih momčadi u Hrvatskoj. U obje sezone svoj nastup u završnici Hrvatskog nogometnog kupa "Hajduk" završava u pretkolu porazima od "BSK Bazinatoursa" iz Buka i "ZET-a" iz Zagreba.
          Tijekom 2003. godine u povodu obilježavanja 80-te godišnjice postojanja Kluba u Hercegovcu gostuje veteranska Nogometna reprezentacija Hrvatskog sabora, a 26. rujna 2004. godine u Hercegovcu je odigrana najveća utakmica u povijesti Kluba - protiv HNK "HAJDUK" iz Splita (0:7), kojeg su predvodili sportski direktor Igor Štimac i trener Blaž Slišković.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        

 

  Nakon splitskog "Hajduka" u Hercegovcu gostuju i seniorske momčadi NK "VARTEKS" iz Varaždina 2005. godine, te NK "SLAVEN BELUPO" iz Koprivnice 2006. godine, a od bivših hrvatskih prvoligaša u Hercegovcu su još gostovali zagrebačka "Dubrava" (2009) i "TŠK" iz Topolovca (2003).
          Godine 2008. seniorska momčad "Hajduka" nakon nekoliko godina kontinuiranog plasmana u samome vrhu ljestvice Prve županijske lige osvaja novi naslov prvaka, ukupno treći u klupskoj povijesti. Šampionska titula proslavljena je na veličanstven i spektakularan način.
          Osvajanjem prvoga mjesta 2008. godine "Hajduk" je izborio plasman u savezni rang natjecanja - Četvrtu hrvatsku nogometnu ligu Sjever, u kojoj se natjecao tijekom sezone 2008-2009.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

    Hercegovčanski "Hajduk" je jedan od rijetkih klubova na ovim prostorima koji je posljednjih 15-tak godina redovito odigravao međunarodne prijateljske utakmice. Tih su godina u Hercegovcu gostovali TJ DRUŽSTEVNIK iz Jirica (Češka), FELSOSZENTMARTON iz Gornjih Martinaca (Mađarska), HAJDUK iz Orašja (Bosna i Hercegovina), BREŽICE (Slovenija) i MIKLAVŽ (Slovenija).
          Selekcije hercegovčanskog «Hajduka» do sada su u svojoj povijesti odigravale utakmice s klubovima iz devet (9) europskih država - Austrije, Češke, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Rusije, Litve i Latvije.
          Istovremeno, «Hajdukove» selekcije, pogotovo mlađi uzrasti, u svojoj bogatoj povijesti nastupile su u šest (6) europskih država - Austriji, Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Bugarskoj.

 

          Prije nekoliko godina, temeljem vlastite inicijative pokrenut je veliki, originalni i jedinstveni projekt u Hrvatskoj pod nazivom "Susreti Hajduka", kojemu je cilj odigravanje prijateljskih utakmica protiv svih klubova u Hrvatskoj koji nose naziv "Hajduk". Do sada su u Hercegovcu gostovali klubovi imenjaci iz Splita, Sela, Štrukovca, Orašja, Širokog Polja, Pakraca, Lipovog Brda, Tovarnika, Marijanaca, Brezja i Krčenika.

          U posljednjih 5-6 godina "Hajduk" je velika investicijska sredstva uložio u klupsku infrastrukturu. Sve je počelo 2005. godine zamjenom starog i dotrajalog, te u olujnom nevremenu uništenog krova iznad klupskih prostorija i svlačionica sa novim krovom od pocinčanog trapeznog lima, a nastavilo se unutarnjom i adaptacijom i uređenjem klupskih prostorija i svlačionica, pa tako klub danas raspolaže s gotovo 500 m2 korisnog prostora u kojima se smjestilo 6 svlačionica s tuševima, trofejna dvorana, klupski bar, tajništvo, trenerski prostori, ekonomat sportske opreme, sudačke prostorije i sanitarni prostor. Natjecateljski uvjeti uvećani su proširenjem travnjaka nogometnog igrališta, koji sada iznosi 100 x 64 m, te izgradnjom nove zaštitne ograde i postavljanjem građevinske limarije na krovu.

 

          I kao kruna svega uslijedio je završetak dugotrajnog postupka upisa u klupsko vlasništvo zemljišta i spomenutog objekta klupskih prostorija i svlačionica, koje je Klub kupio iz stečajne mase bivše tvrtke Ratarstvo-dorada Hercegovac od "Croatia banke" iz Zagreba, iako su te iste prostorije godinama samostalno gradili i nadograđivali članovi Kluba, pa ostaje nerazjašnjeno kako je društvena (državna) imovina uopće mogla ući u vlasništvo jedne tvrtke.