Navijači

Udruga navijača "Grobljani" Hercegovac

 

 

 

 

 

 

 

 

POVIJEST GROBLJANA

          Prve pojave organiziranog navijanja u Hercegovcu bilježimo još davne 1991. godine pri proslavi Hajdukovog drugog naslova prvaka u povijesti. Tadašnji dječaci nakon 17 godina u Hercegovcu stvaraju pravi navijački pokret, koji je danas prerastao u jednu od najboljih navijačkih skupina u ovome dijelu Hrvatske. Kao što i sami navijači vole izgovoriti, Grobljani su nastali kao produkt ljubavi i vjernosti prema hercegovčanskom Hajduku.
          Današnji navijači organiziranije su se počeli okupljati u Hercegovcu tijekom proljeća 2008. godine, a svoju ozbiljniju navijačku premijeru imali su 20.04.2008. godine na derbi-utakmici Hajduk - Ribar Končanica (1:1). Te se godine Hajdukova momčad predvođena trenerom Tihomirom Pokopac borila za svoj treći naslov prvaka. Na toj utakmici nekoliko igrača i navijača s iskustvom (pripadnika poznate zagrebačke navijačke skupine Bad Blue Boys) inicirali su izradu dvije provokativne poruke usmjerene prema protivničkoj momčadi, a tada se pojavljuju i dva transparenta: HAJDUČKI DO POBJEDE  i MI VOLIMO HAJDUK. Na toj utakmici je navijanje 30-tak navijača Hajduka bilo na nalete, bljeskove. Predvodio ih je Tihomir Volić, danas legenda navijačkog pokreta u Hercegovcu. Ostali članovi navijačke skupine vrlo brzo su učili i prihvaćali nove ideje.

          Nakon te utakmice uslijedile su one manje značajne u rezultatskom smislu, a kako je Hajduk nezaustavljivo kročio prema tituli prvaka, tako su se i navijači na tribini okupljali u sve većem i većem broju.
          Obzirom da je Hajduk naslov prvaka osigurao tri kola prije kraja prvenstva, navijači su imali dovoljno vremena pripremiti se za šampionsku proslavu u posljednjem kolu na domaćem terenu protiv Trnskog iz Nove Rače (31.05.2008.). Za tu prigodu napravljen je veliki transparent ŠAMPIONI sa slikom Bjelovarsko-bilogorske županije i označenim glavnim gradom Bjelovarom i našim Hercegovcem, koji je bio postavljen iza istočnog gola. Isto tako preko cijele tribine u predjelu navijača izvješena je transparent IMAMO BEKOVE, IMAMO HALFOVE, IMAMO FOROVE, IMAMO TITULU OVE GODINE.  Na toj povijesnoj utakmici navijači su prvi puta uporabili i bubanj, pa su zvuci bubnja podigli nivo navijanja. A navijalo se cijelu utakmicu bez prestanka, uz veliku količinu pirotehničkih sredstava (petardi, baklji, dimnih kutija). Desetak minuta prije kraja utakmice iza istočnog gola pored transparenta ŠAMPIONI pali se 15-tak dimnih kutija i baklji. Nakon ovog veličanstvenog pirotehničkog prizora uslijedilo je bacanje 40-tak bijelih traka papira u teren za igru, što je dovelo do privremenog kratkog prekida, a odmah ubrzo i do kraja same utakmice. Sve je ovo stvorilo spektakularnu južnoameričku atmosferu, kakva još nikada u povijesti nije viđena niti priređena na ovim prostorima.

          Osvajanjem šampionske titule Hajduk je ostvario plasman u višu - četvrtu hrvatsku nogometnu ligu sjever. Viši rang natjecanja i putovanja na području triju županija „prisiljavao“ je navijače na podizanje razine navijanja na viši nivo. U to vrijeme navijači Hajduka još uvijek nisu imali ime. Krajem rujna 2008. godine intenzivirale su se aktivnosti oko formiranja navijačke skupine i izbora njenog imena. Tako se 27.09.2008. godine okupila jezgra hercegovčanskih navijača - Pišta, Dole, Canek, Jan, Kazda, Despot, Šemso i Kralj, te isti donose odluku da se ova navijačka skupina nazove GROBLJANI. Na ovom skupu izostala je legenda i predvodnik organiziranog navijanja na području Hercegovca i šire okolice Tihomir Volić, ali to nje utjecalo na konačnu odluku.
          Razloga zašto naziv GROBLJANI je više: Cijeli ovaj navijački pokret potekao je iz jednog dijela Hercegovca poznatog kao Grobljanska (ulica). Uz to, svi koji su čuli da na tekmu dolaze navijači Hajduka iz Hercegovca govorili bi da dolaze GROBLJANI. Ovo je ime odlično prihvaćeno i ponosno ga nosi svaki vjerni navijač Hajduka iz Hercegovca.
          Tijekom sezone u kojoj je Hajduk igrao u 4. HNL sjever (2008-2009) Grobljani su proputovali gotovo svako mjesto na području triju županija središnje Hrvatske - Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske i Koprivničko-križevačke. Svoj nezaboravni navijački trag ostavili su u Garešnici, Orahovici, Čačincima, Kloštru Podravskom, Pitomači, Slatini, Molvama, Velikim Zdencima, Čazmi, Siraču, Virju, Ždralovima… Nažalost, Hajduk se u toj Ligi zadržao samo jednu sezonu. Navijači su te sezone stekli bogato navijačko iskustvo, brojna prijateljstva s drugim navijačima, pri čemu izdvajamo veliko prijateljstvo s navijačkom skupinom Orahovački duhovi iz Orahovice. Zahvaljujući ovom prijateljstvu Grobljani su 2009. i 2010. godine nastupali na humanitarnom malonogometnom turniru „Navijačko srce“ u organizaciji Orahovačkih duhova, koji su pak svoj posjet Hercegovcu uzvratili u ljeto 2010. godine.

 

NIKAD PRESTAT, NIKAD ODUSTAT!